هیچ حسی بدتر از این نیست که بعد از پایان سخنرانی ،جزوات سخنرانی خود را در سبد کاغذهای باطله ببینید. با رعایت نکات زیر از فریبا علومی یزدی جزوات شما بیشترین تأثیر گذاری را خواهد داشت.
1- طرح های نو آورانه
چشم انسان تمایل دارد که هنگام دیدن یک صفحه ا بتدا به دنبال نمودارها و تصاویر بگردد و سپس به سراغ نوشته ها برود. پس بهتر است هر تصویری که به موضوع مربوط می شود و لازم است را در بالای صفحه قرار دهید. چون ممکن است متن هایی که در بالای صفحه و قبل ا ز تصاویر و جدول ها قرار می گیرند خوانده نشوند.
به خاطر داشته باشید که همیشه بند اول یک نوشته ،بیشتر مورد توجه قرار می گیرد. بنابر این عاقلانه ترین کار این است که مطالب را به ترتیب اهمیتی که دارند ،قرار دهید.سعی کنید از روشهایی مانند استفاده از حروف ایتالیک یا فضا گذاری مناسب ، بین مطالب بهره ببرید و موضوعات مهم را به گونه ای در صفحه جای دهید که به چشم بیاید و مورد توجه مخاطب قرار بگیرد.
2- زیبایی شناسی بصری
برای اطمینان از اینکه جزواتی که تهیه کرده اید مدتها مورد استفاده قرار خواهد گرفت و زود دور انداخته نخواهد شد ، سعی کنید در صفحات جزوه از حروف خوانا و زنده و رنگ بندی های شاد استفاده نمایید. سپس جدو ل ها و نمودار های ساده و قابل فهم را به کار بگیرید. از آنجایی که هیچ کس چیزهای جالب وبا ارزش را دور نمی ریزد سعی کنید از صفحه بندی مناسب با رنگ های مناسب استفاده کنید. سعی کنید جزوات را بر روی کاغذ های با کیفیت چاپ کنید که بتوان آن ها را بارها مورد استفاده قرارداد. با توجه به این که جزوات نباید از پانزده صفحه تجاوز کند پس هزینه چندانی نخواهد داشت.
3-تصاویر ابتکاری
از قدیم گفته اند یک تصویر به اندازه هزاران واژه و کلمه ارزش دارد. بنابراین ،بهترین روش برای جلب توجه مخاطب سخنرانی های قبلی این است که یک سری تصاویر اصلی که موجب تحریک اندیشه مخاطب می شود را در جزوه خود بگنجانید. چنین تصاویری نه تنها خاطره انگیز خواهد بود بلکه مخاطب را تحت تأثیر خلاقیت بی نظیر شما قرار خواهد داد.
1- به غایبین هم توجه کنید
از آن جایی که ممکن است جزوات شما در اختیار کسانی که در سخنرانی نبوده اند نیز قرار گیرد ،مطالب آن باید به گونه ای باشد که برای همه افراد بدون در نظر گرفتن سطح دانش آنها و بدون اینکه سخنرانی شما را شنیده باشند نیز مفید باشد. جزوه را با یک مقدمه حاوی جزییات شروع کنید و سپس به دسته بندی عناوین و موضوعات بپردازید.
به یادداشته باشید که جزوه شما مانند سایر جزوات به صورت کلی مورد مطالعه قرار می گیرد نه به صورت جامع و کامل ،بنابر این تنها به نکات ضروری بپردازید ومطالب اضافی وغیر مرتبط با موضوع اصلی را حذف کنید.
2- برگه انتقادات و پیشنهادات
اگر همیشه عادت دارید که جزوات را در ابتدای سخنرانی توزیع نمایید ،پس بهتر است یک بخش کوچک از هر صفحه را به یادداشت شنوندگان اختصاص دهید و یک صفحه سفید هم در آخر جزوه در نظر بگیرید. با این کار در پایان سخنرانی ،مخاطب خلاصه بسیار کوتاهی از مطالبی که مطرح کرده اید خواهد داشت و می تواند به بخش های مختلف سخنرانی شما نمره بدهد وعملکرد تان را ارزیابی نماید. این قسمت را می توانید مانند یک برگه ارزشیابی به صورت پرفراژ در نظر بگیرید که مخاطبان می توانند به صورت ناشناس انتقادات و پیشنهادات خود را صادقانه مطرح نمایند و شما می توانید با استفاده از آن به ارزشیابی بخش های ضعیف سخنرانی تان بپردازید. این فرصت خوبی است برای شما تاضعف های خود را در سخنرانی های بعدی برطرف نمایید.
3- یادداشت های جامع
به خاطر داشته باشید که تنها خواندن نکات موجود در جزوه بدون توجه به متن اصلی سخنرانی ممکن است باعث شود خواننده ، بسیاری از مطالب مهم را درک نکند. بنا براین به جای چاپ کردن یک سری نکات بی سروته از روی اسلاید ها ، سعی کنید در هنگام تهیه جزوات مطالب را با این فرض انتخاب نمایید که بسیاری از مطالب روشنگرانه ای که هنگام سخنرانی مطرح کرده اید فراموش شده است . نکات جزوات را به گونه ای انتخاب کنید که به تنهایی نیز قابل فهم باشد.
از کلمات تخصصی ،اختصارات و یا جملات شکسته استفاده نکنید بلکه یادداشت هایتان به نحوی باشد که گویا اصلا سخنرانی در کار نیست. بعد از آماده شدن جزوه نیز آن را در اختیار یکی از دوستان و یا فردی که در زمینه موضوع سخنرانی تخصص چندانی ندارد قرار دهید تا آن را مطالعه کند . اگر در هنگام مطالعه مطلبی برایش نامفهوم بود باید سعی کنید تا توضیحات کاملتری به آن اضافه نمایید.
4- ارزش های شرکت و توجه به برند تجاری
همواره این نکته را به خاطر داشته باشید کسانی که جزوه شما را مطالعه می کنند لزوما در جلسه سخنرانیتان حضور نداشته اند . بنابر این لازم است مطالب جزوات را به گونه ای تنظیم نمایید که خواننده آن ،به ارزش فعالیت های تجاری شما و شرکت شما پی ببرد. منظور این نیست که در هر صفحه از جزوه ،نام و اهداف تجاری خود را تکرار کنید بلکه به شیوه ای مؤثر و به یاد ماندنی برند تجاری خود را به مخاطب ارائه نمایید.
5- زبان مجازی
گر چه برای بیان اطلاعات آماری ،استفاده از زبان رسمی و کلمات دقیق ،بهترین شیوه به شمار می رود ولی برای ارائه سایر مطالب و جزییات ،بهتر است از تشبیه ،کنایه و استعاره استفاده نمایید. بااین روش افرادی که تمایل چندانی به خواندن مطالب تخصصی ندارند ،می توانند به واسطه زبان کنایه ای مطالب را دریابند.
6- سؤالات بالقوه
فراموش نکنید که برخی از شرکت کنندگان در سخنرانی به واسطه دوستان یا همکارانشان دعوت شده و به سخنرانی آمده اند و ممکن است سؤالاتی داشته باشند. اگر آنها نتوانند سؤالاتشان را مطرح نمایند، مهارت شما بعنوان یک سخنران حرفه ای زیرسؤال خواهد رفت.
مسؤولیت شما به عنوان یک سخنران لزوما با پایان یافتن خود سخنرانی به اتمام نمی رسد. شما باید برای هر گونه سؤال و شفاف سازی ابهامات احتمالی کاملا در دسترس مخاطبین باشید. برای این منظور می توانید کارت ویزیت خود که شامل اطلاعات حرفه ای و جزییات کامل برای برقراری تماس با شماست را در اختیار مخاطبین قرار دهید و از کسانی که مشتری های آینده به شمار می آیند دعوت نمایید تا از طریق رسانه هایی که در اختیار دارید با شما در ارتباط باشند.
10- سایر ویژگی ها
در عصر استفاده از رسانه های ارزان و بی درد سر ، ایده استفاده از جزواتی که به همان شیوه سنتی و به شکل کتابچه تهیه می شوند ،چندان به صرفه نیست. در حالی که هنوز بسیاری از سخنرانان اصرار دارندکه در پایان سخنرانی کتاب یا جزوه ای را هدیه دهند،سعی کنید با روشی نوآورانه و یا ارائه هدیه ای خلاقانه ،سخنرانی را به پایان برسانید. این هدیه می تواند یک کتاب صوتی از سخنرانی قبلی و یا یک لوح فشرده تصویری شامل تحقیقاتی که انجام داده اید باشد. این گونه هدایا هم ارزش استفاده برای مخاطب را دارد و هم می تواند شما را به عنوان یک سخنران حرفه ای و کاملا متعهد نسبت به آموزش مخاطبان معرفی نماید.
مطالب جالب و بیشتر در مورد بروشور و کاتالوگ :
از بروشور و کاتالوگ به عنوان تبلیغات ماندگار یاد می کنند .بروشور یا کاتالوگ نوعي مدرك تجاري چاپي انبوه است كه بصورت كتابچه يا برگه، دفترچه يا فولدر عرضه مي گردد. مشخصات فني يك كاتالوگ و يا يك بروشور مي تواند حاوي اطلاعات ، تصاوير مرتبط، نحوه سفارش محصول يا خدمات، كاربرد كلي كالاها و برخي اطلاعات مفيد ديگر كه مورد نياز كارشناسان، مشتريان و يا مصرف كنندگان محصول و خدمات شما است باشد.
با طراحی منحصر بفرد كاتالوگ و بروشور محصولات خود، فروش خود را تضمين نماييد
کاتالوگ به معنای جزوه يا دفترچه اي است که توضیحات جامع و کاملی در مورد یک موضوع، محصول و يا خدمات عرضه شده توسط مجموعه شما را ارائه مي نمايد. این توضیحات معمولا با مجموعهای از تصاویر همراه است.
به طور کلی کاتالوگها و بروشورها به سه دسته تقسیم میشوند:
- بروشور و كاتالوگ در زمینه یک محصول
- بروشور و كاتالوگ در زمینه خدمات
- بروشور و كاتالوگ در زمینه یک کمپانی
انواع بروشورها: لتی، فرمی، اسلیپ کیس، پامفلت (دفترچه های راهنمای کالاهای مصرفی) و لیف لت (برگه های کوچک درون بسته بندی ها)
فولدر یا اسلیپ کیس: بروشورهایی هستند که جلد آنها بصورت یک فولدر یا پوشه ساخته می شود وصفحات داخلی آنها بصورت مجزا از هم تهیه شده و در داخل فولدر قرار میگیرد.
کاتالوگها مشابه بروشورها هستند اما متن کاتالوگ نسبت به بروشور به صورت تلگرافی است(حداکثر اطلاعات در حداقل کلمات)
جنس کاغذ و مقوا در کاتالوگ نسبت به بروشور باید دارای دوام و درنتیجه گرماژ بیشتری باشد، استفاده از قطع A4 برای کاتالوگ بیشتر مرسوم است .