تاثیر خوراکی ها بر صدا
بعضى از خوردنى ها هستند که باید از انها پرهیز شود و برخى باید استفاده گردد تا صداى شخص را تقویت نماید. حنجره را به لولاى در تشبیه کردیم ، همان گونه که درب احتیاج به باز و بسته شدن دارد تا سفت نشود، احتیاج به روغن کارى هم دارد.
به همان شکل باید از حنجره کار کشید تا انعطافش از بین نرود، باید با خوردن بعضى خوراکى ها به تحرک بیشتر ان کمک نمود. ناگفته نماند معرفى این خوراکى ها جنبه تجربى دارد و در افراد گوناگون، مختلف است. امکان دارد که در بعضى جواب ندهد ولى انچه که در عرف مداحان، قاریان و گویندگان ومجریان براى تقویت حنجره معمول است، خوردن غذاهاى کم چربى و ابکى مانند اش، گوشت اب پز، باقلا پلو، ابگوشت بدون چربى، نوشیدن شیر گرم قبل و بعد از خواندن و نوشیدن اب ولرم در حین برنامه است.
همچنین در مواقع گرفتگى و خستگى صدا، خوردن ژله نشاسته، زرده تخم مرغ، تخم مرغ عسلى، اب شلغم، غرغره کردن اب نمک به اضافه چند قطره اب لیمو و یا خوردن انجیر خشک که در شیر جوشیده ریخته شده باشد، تاثیر بسزایى خواهد داشت. همچنین خوردن تخمه هایى که داراى لعاب مى باشند مانند بارهنگ، به دانه ، تخم شربتى و قبل از اجراى برنامه بسیار مفید است.
- چه خوراکی هایی نخوریم
براى اینکه حنجره اسیب نبیند باید از خوردن بعضى از خوراکى ها مانند انواع ترشى ها، سرخ کردنى ، چاى پررنگ، اب سرد، بستنى و این قبیل مواد غذایى خوددارى نمود. چون خوردن اینها به مرور زمان باعث تحلیل رفتن قواى حنجره و ضعیف شدن صدا مى گردد و شاید به جرات بتوان گفت که اثر این خوردنى ها در حنجره خواننده مخرب تر از حنجره فرد معمولى است که خواننده نمى باشد. چون حنجره کار کرده در مقابل بعضى چیزها اسیب پذیرتر از حنجره کار نکرده است و نیز خوردن تخمه، اجیل و حتى استعمال عطریات باعث گرفتن صدا مى گردد، گریه شدید کردن نیز باعث گرفتگى حنجره مى شود.
تنفس در فضایى که گرد و خاک دارد و یا محلى که در ان غذا مى پزند و چیزى سرخ مى کنند نیز همان نتیجه را خواهد داد. البته همان طورى که قبلا نیز اشاره شد، باید توجه داشت که این گونه پرهیزها و تجویزها، فردى است و شخص باید با گذشت زمان و تجربه در خوانندگى، پى به اثر مثبت یا منفى انها روى خود ببرد و یک برنامه پرهیز غذایى براى خود داشته باشد. چون ممکن است هیچ یک از خواراکى هایى فوق، اثرى در وى نداشته باشد.در همین مورد:
در همین مورد: